Участники пресс-конференции считают нужным предотвратить риски монополизации рынка, обеспечить прозрачные механизмы реализации имущества должников через систему "Прозорро.Продажи" и создать рабочую группу по разработке процедур, в которую пригласить представителей рынка, экспертов и общественных активистов.

16 мая 2019г. на пресс-конференции обсуждались перспективы разработки процедур продажи имущества согласно новому Кодексу из процедур банкротства. В пресс-конференции приняли участие: Олег Падалка, председатель Ассоциации «Биржевые и электронные площадки»; Максим Нефедов, первый заместитель министра экономического развития и торговли Украины; Алексей Соболев, и.о. директора ГП "Прозорро.Продажи"; Юлиан Хорунжий, член правления Ассоциации юристов Украины и Вячеслав Лысенко, координатор комитета по вопросам правового обеспечения и защиты прав кредиторов Независимой ассоциации банков Украины.

Асоціація біржових та електронних майданчиків вже направила відкритий лист до Кабінету міністрів України, Міністерства юстиції та Мінекономрозвитку з проханням включити представників бізнесу до робочої групи по розробці процедур проведення електронних аукціонів. “Ми підтримуємо прийняття Кодексу, але має значення у якій саме електронній системі будуть проводиться аукціони з продажу майна боржників, - заявив Олег Падалка, голова Асоціації біржових та електронних майданчиків. – «Треба виключити можливість монополізації Міністерством юстиції ринку аукціонів з продажу майна банкрутів та недопущення майданчиків до системи, як це відбулося та надалі відбувається, наприклад, з реалізацією арештованого майна через систему СЕТАМ, де підключено не більше 3-х майданчиків. Ми виступаємо за використання дворівневої системи, яка вже засвідчила свою надійність, зокрема Прозорро.Продажі, до якої підключено близько 50 майданчиків, які вже ефективно реалізовують активи банків-банкрутів, державне та комунальне майно, а також інші активи”.

“Для запобігання корупційних ризиків Уряд вже двічі звертався до моделі виділення функцій адміністрування аукціонів. Так працює мала приватизація та аукціони з продажу ліцензій на надрокористування, які довели свою ефективність: проста процедура, відсутність скандалів, зростаючі надходження до бюджетів усіх рівнів. Впевнений, що подібна схема розподілу функцій повинна працювати для аукціонів з продажу майна банкрутів”, - вважає Максим Нефьодов, перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі України.

Олексій Соболев, в.о. директора ДП “Прозорро.Продажі” запевнив у готовності проводити торгі з банкрутства: “Ми можемо розпочати аукціони хоч завтра - з 2016 року ми успішно проводимо продаж державного майна та банків-банкрутів, 50 незалежних майданчиків, підключених до системи на умовах конкуренції вже забезпечили продажів більш ніж на 17 млрд.грн. У Кодексі з питань банкрутства є чіткі вимоги які вже працюють у нас: дворівнева система аукціонів, абсолютно прозора процедура та досвід адміністрування найбільшою аукціонною системою в країни.”

“Асоціація правників провела анкетування серед членів асоціації та арбітражних керуючих щодо їх бачення - яку систему вони вважають за потрібне використовувати при проведенні аукціонів з продажу майна боржників? Переважна більшість висловились за використання системи Прозорро.Продажі, яка, на їх думку, вже доказала свою успішність та зможе з першого дня прозоро та професийно проводити торги” - відмитів член правління Асоціації правників України Юліан Хорунжій.

В’ячеслав Лисенко, координатор комітету з питань правового забезпечення та захисту прав кредиторів Незалежної асоціації банків України зазначає, що процедура проведення аукціонів є одним із принципових для банківської спільноти питанням: “Банки зацікавлені, щоб продаж майна банкрутів був прозорим та ефективним. Кодексом закладено основні принципи аукціонів, зокрема, дворівневість системи торгів, де адміністратор не буде контактувати з покупцями, та біржа не зможе впливати на результати торгів. Тепер важливо, щоб закладені Кодексом принципи були відображені у нормативному документі КМУ. Ми готові допомагати своє експертною думкою у розробці процедур проведення торгів”

Нагадаємо, що Верховна Рада України у жовтні 2018 року затвердила, а Президент України у квітні 2019 року підписав новий Кодекс з процедур банкрутства, у якому прописані принципово нові підходи до банкрутства, в тому числі банкрутство фізичних осіб та електронні аукціони для продажу майна боржників через електронну систему. Електронна торгова система має бути дворівнева, складатись з центральної бази даних з модулем аукціону та електронних майданчиків. Зараз у Міністерстві юстиції України розпочата розробка процедури проведення електронних аукціонів для продажу майна банкрутів.

За додатковою інфомацією звертайтеся:

info@aeaep.com.ua

Довідкова інформація:

Асоціація “Біржові та електронні майданчики” створена у 2013 році, об’єднує 30 компаній. Є неприбутковою громадською організацією, до складу якої входять компанії, що працюють на товарному біржовому ринку та надають професійні послуги на ньому.