Починаючи з 01 лютого 2020 року взяти участь в аукціоні по лісу можна на електронних майданчиках Прозорро.Продажі, зокрема на сайті sale.uub.com.ua. Відповідну постанову уряд ухвалив ще минулого року. Новий підхід до продажу необробленої деревини, заготовленої вітчизняними лісгоспами, на онлайн-аукціоні має на меті встановити дійсно прозорий механізм контролю заготівлі та цільового використання лісу.

Відкритий продаж лісу-кругляку на аукціоні ProZorro.Sale

Проведення публічного аукціону лісу в Україні наряду із запровадженням електронної системи обліку деревини стануть дієвими інструментами боротьби з тіньовим ринком та незаконними вирубками. Над відповідними законопроектами українській владі допомагали працювати експерти громадської ініціативи Офіс ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office), провідні фахівці Держлісагентства та ДП «Прозорро.Продажі».

Донедавна частину заготовленої сировини лісгоспи замість прозорого аукціону лісу-кругляка реалізовували за прямими договорами, спілкуючись із деревообробними компаніями без посередників. Такий підхід лишав широкий простір для корупційних махінацій, оскільки виставлені на продаж обсяги необробленої деревини та її ціна були невідомі іншим учасникам ринку. Без відкритого аукціону з продажу лісу відповідальні за заготівлю деревини лісгоспи потрапляли у невигідне становище, недоотримуючи мільйони гривень прибутку.

За підрахунками незалежних експертів, в Україні незаконно працюють до 12 тис. лісопилок, а протягом року на тіньових схемах у цій галузі держбюджет втрачає 200 млн. грн. Електронний аукціон лісу, що проводитиметься на Прозорро.Продажі – безкомпромісний спосіб прибрати з цього рівняння корупційну складову. Лише за кілька тижнів роботи лісгоспи, що приймали участь у відкритому аукціоні, отримали майже 36 млн. грн. прибутку. Правила таких аукціонів лісу є простими, чесними та однаковими для всіх учасників.

Від самого початку завданням системи ProZorro.Sale, з якою тісно співпрацює майданчик «Української універсальної біржі», було запобігання непрозорим схемам продажу державного майна та ресурсів. Завдяки онлайн-торгам, участь у яких можуть приймати усі бажаючі, за останні три роки бюджети різних рівнів додатково отримали 23,7 млрд. грн. Відкритий доступ до інформації, пильний контроль з боку громадськості та відповідних державних органів робить кожен аукціон по лісу чесним та економічно ефективним.

На онлайн-аукціон з продажу лісу запрошує майданчик sale.uub.com.ua

Сьогодні клієнти електронного майданчика sale.uub.com.ua мають доступ до аукціонів, на яких продаються великі партії лісу-кругляку – від 150 куб. м (або з бюджетом від 200 тис. грн.). Однак в майбутньому на Прозорро.Продажі планується виставляти і менші лоти, відтак торги лісом також зацікавлять представників малого та середнього бізнесу.

Для участі у відкритому аукціоні лісу учасникам необхідно заздалегідь подати заявку та вчасно сплатити реєстраційний (при необхідності) і гарантійний внески. Також радимо скористатися послугами персонального консультанта, який допоможе підготуватися до аукціону по лісу та дасть кілька професійних порад, що забезпечать успіх. Підписуйтеся на нашу Email-розсилку і зручний Telegram-бот та першими дізнавайтеся про появу цікавих лотів!