Історичний момент для України – голосування за ринок землі – відбулося в ніч на 31 березня 2020 р. При цьому робота над законопроектом «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» велася ще з листопада 2019 р. У підсумку свій голос за нього віддали 259 народних депутатів, покінчивши таким чином з довгостроковою забороною на продаж аграрних угідь.

Особливості голосування за ринок землі. Як закон № 2178-10 вписується в українські реалії?

За останні кілька місяців народні депутати розглянули близько 4 000 правок, тож у фінальному варіанті майбутня нормативна база зазнала кілька кардинальних змін.

У цілому ж голосування за ринок землі відбувалося наступним чином:

• 206 голосів новий закон отримав від членів партії «Слуга народу»;

• 23 – від фракції «Європейська солідарність»;

• 13 – від депутатів від партії «Голос» та 12 – від групи «Довіра»;

• 5 – від позафракційних депутатів.

Як і очікувалося, голосувати за відкриття ринку землі у повному складі відмовилися «Батьківщина», «Опозиційний блок» та нова депутатська група «За майбутнє».

Словесні баталії стосовно скасування мораторію і запуску вільного продажу землі велися майже весь період незалежності України. Та, незважаючи на маніпуляції суспільними настроями різних політичних сил, нова влада виконала одну зі своїх найважливіших передвиборних обіцянок.

Для нашої країни голосування за ринок землі мало величезне значення. Україна завжди була аграрною державою: на сьогоднішній день вона є одним з найбільших постачальників сільськогосподарської продукції у світі. Серед наших постійних клієнтів – Китай, Єгипет, Туреччина, Індія та країни Євросоюзу.

Майже 70% усього земельного фонду країни, а це 60 млн. га, складає земля, відведена для виробництва с/г товарів. Загалом дія мораторію поширювалася на 41,5 млн. га, які розподілялися наступним чином:

• більше 10 млн. га належать державі;

• 31 млн. га перебувають у приватній власності, з них близько 28 млн. га – це земельні паї, якими володіють прості селяни.

Головне питання, яке турбувало українців – чи не потрапить настільки важливий ресурс не в ті руки. Адже нечесні бізнесмени можуть скуповувати землю через підставних осіб. Не допустити подібних порушень допоможуть електронні аукціони Прозорро.Продажі.

Починаючи з 2016 р. продаж державної та комунальної власності в Україні відбувається з використанням інноваційного модуля Prozorro.Sale. Він дозволяє зробити кожен аукціон повністю публічним та цілком прозорим як для суспільства, так і для контролюючих установ.

Майданчик Української універсальної біржі готовий до запуску ринку землі

Сьогодні для того, щоб прийняти участь в онлайн-торгах земельними ділянками сільськогосподарського призначення, нерухомістю, автомобільним транспортом чи виробничим обладнанням, навіть не потрібно виходити з дому чи офісу. Достатньо зареєструватися на спеціальному сервісі sale.uub.com.ua та, слідуючи простим підказкам, обрати потрібний лот і подати заявку на аукціон.

Слідкувати за появою нових торгів ви можете кількома способами: