Круглі лісоматеріали – достатньо поширений товар на електронних аукціонах Прозорро.Продажі. Це необроблена деревина, що зберігає свою природну структуру і зовнішній вигляд. Заготовлюється з повалених дерев, а також очищених від гілок, пеньків і крони стовбурів (хлистів) або їх частин, розпиляних впоперек.

Середня ціна круглих лісоматеріалів на аукціонах Прозорро.Продажі

Масштабний продаж лісу-кругляку на електронних майданчиках на зразок Української універсальної біржі розпочався 01 лютого 2020 р. Саме тоді стартував експериментальний проект Міністерства енергетики і захисту довкілля, запущений спільно з державним підприємством «Прозорро.Продажі».

Згідно із постановою Кабінету Міністрів №1178 «Про проведення електронних торгів з реалізації необробленої деревини», у новому форматі свою продукцію зобов’язані продавати великі лісгоспи (з річним прибутком 10 млн. грн. і більше). Зараз на торги круглими лісоматеріалами виставляються тільки найбільші лоти – обсягом від 150 кубометрів або з мінімальним бюджетом 200 тис. грн. При чому до одного лоту відбирається деревина одного сортименту. Наприклад, за статистикою в Україні найбільше заготовлюються круглі лісоматеріали хвойних порід – їх використовують під час будівництва, у деревообробному та лісохімічному виробництві. Листяні породи дерев можуть бути кільцевосудинними (ясен, дуб) і розсіяно-судинними (береза, бук).

Великою популярністю у вітчизняній промисловості користуються хвойні дерева наступних порід:

• сосна – її стовбур має правильну форму, таку деревину зручно обробляти, зокрема покривати фарбою або лаком. Колоди довжиною до 40 м, розпиляні на частини, використовують не лише на будівництві, а й під час виготовлення меблів чи елементів декору;

• ялина – завдяки прямому і майже ідеально круглому стовбуру за популярністю займає почесне друге місце. Її висота може сягати 50 м, всередині деревина досить однорідна, має красивий білий колір та використовується для накриття підлоги, будування стін, виготовлення дверей, віконних рам і меблів;

• модрина – достатньо міцна та стійка до вологи, тож відмінно підходить для столярної справи.

Також на майданчику sale.uub.com.ua можна придбати круглі лісоматеріали листяних порід, отримані з наступних дерев:

• дуб – надзвичайно міцний, тому дуже затребуваний у будівельних роботах, де цільні дубові колоди часто виконують роль опорних стовпів;

• ясен – завдяки міцності і правильній текстурі добре підходить для виготовлення сходів, поручнів, руків’я різноманітних ручних виробів і інструментів;

• липа та осика – уразливі до вологи, тому їх частіше використовують для внутрішнього оздоблення будинків.

Середня ціна круглих лісоматеріалів на аукціонах Prozorro.Sale складає від 280 грн./1 куб. м для хвойних порід до 1 000 грн./1 куб. м для деревини листяних порід.

Купити круглі лісоматеріали хвойних і листяних порід на майданчику УУБ

Що потрібно для перемоги в аукціоні? Надійний майданчик і підтримка кваліфікованих спеціалістів стануть запорукою успіху. Реєструйтеся на сайті sale.uub.com.ua і шукайте цікаві лоти – все інше ми зробимо за вас!

Слідкуйте за останніми новинами на сторінці Української універсальної біржі у Facebook. Також підписуйтеся на актуальну E-mail-розсилку або обирайте потрібні категорії в нашому Телеграм і Вайбер боті.