Незважаючи на те, що обов’язковий продаж лісу-сухостою на аукціонах Прозорро.Продажі розпочався лише у лютому 2020 року, цей напрямок вже має постійних покупців. Відповідно до Постанови Кабміну №1178 «Про організацію електронних торгів з продажу необробленої деревини», купляти брус сухостою у великих обсягах деревообробні підприємства тепер можуть на спеціальному майданчику Української універсальної біржі.

Чи діє в Україні закон про вирубку сухостою?

Сухостійна деревина – це засохлі кущі і дерева, які продовжують утримуватися в землі за рахунок коріння. Вони з’являються через засухи, пожежі, надмірну вологість, хвороби, шкідників або природне старіння. У порівнянні з листяними породами, які можуть існувати деякий час навіть маючи засохлі гілки, хвойні дерева гинуть одразу. У лісі неприбраний сухостій становить небезпеку, тому такі дерева періодично вирубують. Отриману сировину лісгоспи зобов’язані реалізовувати на прозорих аукціонах, поповнюючи таким чином держбюджет. Поки що на продаж виставляють лише найбільші лоти – вартістю мінімум 200 000 тис. грн. або обсягом від 150 куб. м.

Не всі учасники системи Prozorro.Sale розуміють, чи варто цікавитися торгами, на яких продається цей вид лісоматеріалів. Чому клієнти звертаються саме на наш майданчик із конкретним запитом «Куплю сухостій – допоможіть обрати потрібний аукціон»? Деякі підприємці використовують сухостійну деревину на будівництві, намагаючись зекономити на покупці свіжозрубаного лісу. Ось кілька переваг подібної сировини:

1. після виконання усіх робіт сухостій сосни, дубу або верби не тріскається і не дає усадку, адже всі ці процеси з ним уже відбулися;

2. за бажанням замовника її можна не покривати додатково лаком чи фарбою – так кінцевий продукт виглядатиме більш натуральним, що точно припаде до смаку еко-активістам;

3. зазвичай цей матеріал не потребує додаткової обробки, що у поєднанні з дуже привабливою ціною допоможе вам суттєво заощадити.

На даний момент в Україні немає окремого закону про вирубку сухостою, а усі процеси, пов’язані із заготовкою лісу, регулюють наступні нормативно-правові акти:

• Кримінальний кодекс;

• Кримінально-процесуальний кодекс України;

• Кодекс про адміністративні правопорушення;

• ЗУ «Про державне регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, яка безпосередньо пов’язана з реалізацією і експортом лісоматеріалів»;

• закон «Про охорону лісів в Україні та запобігання незаконному експорту необроблених лісоматеріалів».

Куплю дошку сухостій на майданчику sale.uub.com.ua

Зареєструвавшись на онлайн-платформі Української універсальної біржі, ви одразу отримуєте доступ до найцікавіших аукціонів з категорії «Необроблена деревина». Ввівши в рядок пошуку слово «Сухостій», ви побачите активні аукціони, на які можна робити ставки. Також у системі Прозорро.Продажі зберігається інформація про всі минулі торги, її неможливо видалити чи відредагувати постфактум.

Більше інформації про електронні торги сухостоєм сосни, дубу, дерев інших порід ви отримаєте від наших консультантів – просто зателефонуйте за номером (044) 221-32-33. Підписуйтеся на офіційну групу УУБ у Facebook та електронну розсилку, щоб швидко дізнаватися про новини у сфері аукціонів Прозорро.Продажі. Також у цьому вам допоможуть надзвичайно зручні Вайбер- і Телеграм-боти, створені нашими спеціалістами. Обирайте із запропонованого списку цікаві категорії та отримуйте миттєві сповіщення про оголошення нових тргів.