Україна ще більше наблизилася до вільного продажу землі – 28 квітня Президент підписав довгоочікуваний закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Однак це лише перший крок на шляху до створення повноцінного ринку аграрних угідь.

Чому земельні аукціони варто проводити на майданчиках Прозорро.Продажі?

На сьогодні в Україні налічується більше 40 млн. га аграрних угідь – землі, придатної для ведення сільського господарства. Саме цю землю можна буде купити чи продати з 01 липня 2021 року. Також варто відзначити, що лише 25% всіх сільськогосподарських угідь перебувають у державній власності, в той час як 28 млн. га належать простим українцям (земельні паї). Та незалежно від форми власності в майбутньому земля має продаватися цілком прозоро і влада повинна зробити все для того, щоб позбавити цей процес корупційної складової.

Швидкого прийняття земельного закону від української влади вимагав Міжнародний валютний фонд – це було обов’язковою умовою отримання чергового кредитного траншу. Його основні положення:
  1. починаючи з другого півріччя наступного року купувати ділянки розміром до 100 га зможуть фізичні особи – громадяни України;

2. у 2024 р. це право отримують і юридичні особи – для них обмеження становить 10 000 га;

3. питання чи продавати землю іноземцям вирішуватиметься на загальному референдумі.

Забезпечити вільний продаж землі сільськогосподарського призначення за конкурентними, ринковими цінами у майбутньому зможе надсучасний електронний модуль ДП «Прозорро.Продажі». Разом зі спеціальними майданчиками на зразок «Української універсальної біржі» система вже не перший рік допомагає державі долати корупцію, не дозволяючи третім особам за безцінь скуповувати прибуткові активи.

Купити землю сільськогосподарського призначення на електронному майданчику sale.uub.com.ua

Заснована за спільної ініціативи громадських активістів, волонтерів, міжнародних антикорупційних організацій та українського уряду (а саме Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства) система ProZorro.Sale покликана приносити дохід шляхом продажу та надання в оренду різноманітного державного майна. За три роки завдяки прозорим аукціонам, участь у яких можна прийняти на акредитованому майданчику sale.uub.com.ua, держбюджет отримав 24,7 млрд. грн. і ця цифра зростає з кожним днем.

Якщо аукціони з продажу землі сільськогосподарського призначення проходитимуть на майданчиках Прозорро.Продажі, придбати хорошу ділянку зможе учасник, який запропонував найвищу ціну, а не той, хто має зв’язки чи дав хабар потрібним людям. Усі дані про майбутнього власника лоту разом з договором купівлі-продажу знаходяться у публічному доступі та перевіряються не лише контролюючими органами, а й громадськими спостерігачами.

Підписуйтеся на електронну розсилку та Telegram-бот «Української універсальної біржі» і отримуйте інформацію про нові аукціони в режимі 24/7.