Відповідно до прийнятої у минулому році постанови «Про реалізацію експериментального проекту щодо проведення електронних аукціонів з продажу необробленої деревини», починаючи з лютого 2020 року продаж деревини великими партіями відбуватиметься на спеціальних майданчиках Прозорро.Продажі. Проект ініціювало Міністерство енергетики і захисту довкілля, його мета – впорядкувати ринок лісових ресурсів, зробити його прозорим та доступним максимально широкому колу учасників.

Планування аукціонів з продажу необробленої деревини в Україні на 2020 р.

Протягом останніх семи тижнів в Україні деревина для продажу відбирається великими лісовими господарствами у розрахунку щонайменше 25% від встановленого місячного об’єму заготівлі. Виключення становлять партії лісу, заготовлені для потреб національної безпеки і армії, при настанні непередбачуваних аварійних ситуацій, для будівництва і опалення приватного житла, державних і комунальних установ.

Донедавна розподіл та цільове використання лісоматеріалів викликали чимало запитань – діючі механізми потребували кардинального переформатування. Проведення аукціону з продажу необробленої деревини на акредитованих майданчиках ProZorro.Sale, зокрема онлайн-платформі «Української універсальної біржі», забезпечить відкритість процедури. А деревообробні компанії зможуть чесно конкурувати за сировину, без зайвої бюрократії і тим більше незаконних «договорняків».

За півтора місяці лісозаготівельні організації, що проводили продаж деревини на публічних аукціонах ДП «Прозорро.Продажі», отримали майже 36 млн. грн. прибутку. В подальшому ця цифра стрімко зростатиме, адже зараз на торги виставляються лише великі лоти обсягом від 150 кубометрів або з бюджетом, що перевищує 200 000 грн. Однак в майбутньому влада планує скасувати це обмеження, переводячи таким чином усі аукціони з продажу необробленої деревини на майданчики ProZorro.Sale.

Продаж деревини на офіційному майданчику Прозорро.Продажі sale.uub.com.ua

Як показує статистика, лісові господарства, що виставляють на електронних аукціонах найбільші лоти, не завжди отримують за них найвищу ціну. У великій мірі це залежить від якісної підготовки до аукціону з продажу необробленої деревини – завчасне інформування потенційних покупців, детальний опис лоту із зазначенням кількісних і якісних характеристик товару.

Те саме стосується і учасників торгів – успіх вам забезпечить команда професіоналів електронного майданчика sale.uub.com.ua. Доступні навчальні матеріали, кваліфікована підтримка персонального менеджера та найновіше програмне забезпечення – необхідні складові вашої перемоги. Підписуйтеся на електронну розсилку, офіційну сторінку УУБ у Facebook та будьте в курсі усіх новин. Також слідкувати за потрібними аукціонами зручно у нашому Telegram-боті – тут ви можете налаштувати підписку на торги за конкретними категоріями.