Публічні торги великими лотами круглих лісоматеріалів через систему Прозорро.Продажі передбачає постанова «Про реалізацію експериментального проекту щодо проведення електронних аукціонів з продажу необробленої деревини», ухвалена Кабінетом Міністрів України у грудні 2019 року. Ініціювало цю процедуру Міністерство енергетики і захисту довкілля через відсутність механізму, який би регулював продаж лісу-кругляку, руйнував тіньові схеми і робив ринок прозорим і доступним для всіх.

Ціна на круглі лісоматеріали на аукціонах Prozorro.Sale

Реалізація таких змін на практиці розпочалася 01 лютого 2020 року, і вже за перші тижні ми спостерігали приголомшливі результати. За цей час представники зеленого бізнесу, що взяли участь в електронних аукціонах, загалом отримали 36 млн. грн. прибутку. Серед лідерів торгів опинилися Кам’янський, Малинський, Маневицький, Народницький лісгоспи та Коростенське лісомисливське господарство.

Усього за період з лютого по вересень 2020 року було проведено понад 16 тисяч аукціонів з продажу необробленої деревини. Майданчик Української універсальної біржі є беззаперечним лідером у цій сфері та займає 30% ринку. Сумарний дохід від торгів, проведених нашою платформою складає 60 млн. грн. Для порівняння майданчик, що посідає друге місце приніс у державний бюджет удвічі меншу суму.

Згідно з Постановою уряду, кругляк лісу на Прозорро.Продажі мають виставляти тільки великі лісозаготівельні підприємства, дохід яких складає від 10 млн. грн. на рік. Вони зобов’язані реалізовувати на публічних торгах мінімум ¼ частину від плану місячної заготівлі.

Саме ДП «Прозорро.Продажі» разом з майданчиками, зокрема Українською універсальною біржею розробило нові зручні інтерфейси для потенційних покупців, що дозволить торгуватися за лоти значно швидше і комфортніше. Ринок лісоматеріалів має бути зручним і вигідним для всіх трьох сторін: продавців, покупців та держави.

Круглі лісоматеріали хвойних порід на майданчику УУБ

На майданчику Української універсальної біржі представлена деревина хвойних порід різних сортів від виробника: ялиця, модрина, ялина, сосна.

Дерева цих порід є найпоширенішими у світі та слугують матеріалом для будівництва та сировиною для виготовлення паперу. Хвоя відрізняється своєю міцністю, порівняно з листяними деревами, та стійкістю до загнивання.

Круглі лісоматеріали листяних порід на майданчику УУБ

Окрім цього, ви можете знайти круглі лісоматеріали листяних порід: граб, клен, каштан, береза, дуб, вишня, бук, ясен та багато інших.

Вони найчастіше використовуються при виготовленні меблів, паркету, деталей для будинку. Основними властивостями такиє порід є щільність, гнучкість, в’язкість, довговічність, піддатливість до поліровки і просочення хімічних речовин.

Запрошуємо вас зареєструватися на майданчику sale.uub.com.ua та отримати якісну технічну і фахову підтримку. Для того, щоб першим дізнаватися про аукціони з продажу лісових ресурсів, використовуйте Telegram-бот та Viber-бот УУБ.