З 01 лютого 2020 р. прийняти участь в аукціоні з продажу необробленої деревини усі бажаючі можуть на акредитованих майданчиках електронної системи ProZorro.Sale. Подібні зміни ініціювало Міністерство енергетики і захисту довкілля – в рамках експериментального проекту лісоматеріали, заготовлені великими підприємствами, тепер продаватимуться на публічних торгах, доступ до яких отримують усі бажаючі.

Особливості електронних торгів необробленою деревиною через ДП «Прозорро.Продажі»

В Україні порядок продажу лісу-кругляку давно викликав багато питань з точки зору чесності проведення торгів та діяльності окремих учасників-монополістів. Усунути вказані проблеми зовсім не складно – багато хто з нас давно користується цілком прозорим та водночас дієвим механізмом купівлі/продажу державного майна, різноманітних відновлюваних і невідновлюваних ресурсів. Саме для цього у 2016 р. спільними зусиллями держави і громадських активістів було створено унікальний механізм проведення онлайн-торгів – електронний модуль Прозорро.Продажі.

Згідно з чинною Постановою Кабміну «Про реалізацію експериментального проекту щодо проведення електронних аукціонів з продажу необробленої деревини», до 01 квітня 2021 року великі лісокористувачі зі щорічним прибутком мінімум 10 млн. грн. онлайн-торги по реалізації круглого лісу зобов’язані проводити через спеціальні майданчики Прозорро.Продажі, наприклад, «Українську універсальну біржу». В подальшому планується перевести усі без виключення торги лісом в цей формат, оскільки саме аукціони ProZorro.Sale зроблять процес загальнодоступним та публічним. Невеликі лісові господарства поки що організовують кожен аукціон з необробленої деревини за старою процедурою.

Прийняти участь в аукціонах з продажу лісу-кругляку на електронному майданчику uub.com.ua

На майданчику «Української універсальної біржі» зараз виставляються лоти вартістю від 200 000 грн., розмір одного лоту при цьому має перевищувати 150 м3 лісових матеріалів (або 25% від місячного плану заготівлі). Право на участь в аукціоні з продажу необробленої деревини мають усі громадяни України, вітчизняні та іноземні юридичні особи, що вчасно зареєструвалися на сайті uub.com.ua, а також сплатили реєстраційний та гарантійний внески. Для перемоги у відкритих торгах необробленою деревиною рекомендуємо завчасно розробити переможну стратегію – для цього ви можете звернутися до наших консультантів.

У разі, якщо електронні торги з продажу необробленої деревини не відбулися з першого разу, організація-замовник оголошує повторний аукціон, при цьому стартова ціна лоту знижується. Дуже важливо вчасно дізнаватися про подібні пропозиції, тож підпишіться на нашу електронну розсилку та сторінку біржі у Facebook і будьте в курсі усіх актуальних новин. Також на нашому YouTube-каналі розміщені докладні відео-інструкції, що допоможуть вам швидко опанувати проведення публічних аукціонів в системі Прозорро.Продажі.