З 01 лютого 2020 року в дію вступив пілотний проект, згідно з яким майже кожен аукціон з продажу необробленої деревини у Вінниці чи будь-якому іншому регіоні України тепер проходить на майданчиках Прозорро.Продажі. Поки що на торги виставляються лише великі лоти. Однак, враховуючи успіх експерименту, найближчим часом уряд введе аналогічні правила для усіх вітчизняних лісгоспів.

Переваги прозорих аукціонів з продажу необробленої деревини у Вінниці

Згідно Постанови №1178, прийнятої Кабінетом Міністрів 04 грудня 2019 р., у Вінниці частину необробленої деревини, заготовленої постійними лісокористувачами, тепер можна придбати на електронному майданчику Української універсальної біржі. Раніше тут уже виставлявся ліс-кругляк, але тепер ця норма стала обов’язковою.

Вітчизняні лісгоспи більше не зможуть укладати прямі договори, приховуючи реальні обсяги і прибутки, отримані від реалізації деревної сировини. Наразі ця інформація знаходиться у публічному доступі, що разом з електронним обліком деревини сприяє виведенню ринку з тіні. Поки що до електронних аукціонів Prozorro.Sale залучаються тільки найбільші лісокористувачі, річний прибуток яких перевищує 10 мільйонів гривень. На торгах у Вінниці, Києві, Полтаві та у інших містах України вони зобов’язані продавати мінімум 25% від загальних запасів деревини. До того ж, з необроблених матеріалів в даний момент формуються лише великі лоти. Їх об’єм повинен бути не меншим за 150 куб. м, а початкова вартість – складати щонайменше 200 000 грн.

Менші лоти зараз продовжують реалізовувати за старою процедурою. Однак, оскільки реформа стартувала успішно, ми з впевненістю можемо розраховувати на те, що весь заготовлений ліс в найближчому майбутньому продаватиметься чесно та прозоро. Завдяки подібному підходу ринок деревини в Україні стане по-справжньому відкритим, а ціни і обсяги продажу будуть відомі всім та не підлягатимуть редагуванню вже після проведення аукціону.

Відкритий продаж деревини у м. Вінниця на аукціоні Прозорро.Продажі

Аукціони з продажу необробленої деревини, що проводяться у Вінниці, Дніпрі, Києві, Полтаві та інших містах України, користуються великою популярністю серед тих, хто хоче працювати відкрито, без незаконних махінацій і «договорняків». Лише за півроку завдяки співпраці з електронними майданчиками на зразок sale.uub.com.ua вітчизняні лісгоспи отримали 200 млн. грн. доходу. За цей час наш майданчик став беззаперечним лідером за розміром прибутку, сплаченого до державного бюджету нашими клієнтами – 56%, що майже вдвічі більше за найближчого конкурента.

Зареєструвавшись на майданчику Української універсальної біржі, ви можете прийняти участь в аукціоні з продажу необробленої деревини, організованому одним з наступних лісозаготівельних підприємств міста Вінниця:

• «Жмеринський лісгосп»;

• «Могилів-Подільське лісове господарство»;

• «Гайсинський лісгосп»;

• «Тульчинське лісомисливське господарство».

Дізнавайтеся актуальну інформацію про наступні торги, підписавшись на наш Telegram- або Viber-бот, чи скористайтеся регулярною електронною розсилкою.