Ухваливши законопроект про ринок землі в ніч на 31 березня 2020 року, Верховна Рада зробила історичний крок назустріч розвитку української економіки у сфері продажу аграрних угідь. Для нашої держави це обіцяє кардинальні зміни. Відтепер ринок землі має бути дійсно прозорим та працювати за однаковими правилами для всіх.

Які зміни передбачає Закон про ринок землі в Україні

Тема продажу аграрних угідь довгий час породжувала суперечки серед населення. Влада «годувала» нас постійними обіцянками про зняття мораторію, однак нещодавно сталася подія, яка поклала цьому край, – 28 квітня 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про ринок землі».

Згідно з ним, реалізується конституційне право українців на продаж аграрних угідь. Щоправда, повноцінно ринок землі запрацює лише з 01 липня 2021 року для фізичних осіб, для представників приватного бізнесу ця процедура стане доступною з 01 січня 2024 року. Крім цього, існує обмеження на кількість угідь, які може придбати учасник, – не більше 100 га в одні руки.

Україна є одним з найбільших у світі експортерів аграрної продукції, тому гостро постає питання про прозорий процес продажу землі. Сільськогосподарські угіддя складають близько 70% від усієї площі земельного фонду, це 32,5 млн. га.

Однак уряд не може обмежитися розробкою проекту закону про ринок землі. Тепер вони мають вирішити питання про те, як зробити продаж чесним та вигідним для всіх сторін. Чотирирічний досвід роботи електронної системи Прозоро.Продажі довів, що найкращих результатів при реалізації сільгоспугідь можна досягти на публічних аукціонах. А надійним помічником тут стане майданчик Української універсальної біржі.

Деталі ЗУ Про ринок землі на майданчику УУБ

Протягом останній чотирьох років майданчик Української універсальної біржі є невід’ємною частиною електронної системи Прозоро.Продажі, що в свою чергу стала найуспішнішим антикорупційним проектом, організованим державою, громадськими організаціями та волонтерами.

Такий проект дав можливість пустити в хід велику кількість державних об’єктів – від дрібної канцелярії до масштабних промислових комплексів – та поповнити бюджет країни більш ніж на 28 млрд. грн. Головне досягнення системи Prozorro.Sale – прозорий та відкритий для громадськості і уповноважених органів процес торгів. Скоро до них приєднаються і сільськогосподарські паї.

Завдяки проекту закону про ринок землі 2020 року та публічним аукціонам Прозоро.Продажі стане доступним моніторинг реалізації аграрних угідь, що дозволить запобігти їх скупці підприємствами-монополістами та протизаконній діяльності у цій сфері. Кожен громадянин матиме змогу слідкувати за цільовим використанням стратегічного для країни ресурсу.

Телефонуйте за номером (044) 221-32-33, щоб дізнатися більше щодо проекту закону України про ринок землі від консультантів майданчика Української універсальної біржі, а також отримати допомогу при участі в електронних аукціонах з продажу аграрних угідь.

На допомогу нашим клієнтам спеціалісти платформи sale.uub.com.ua створили зручні Telegram-бот та Viber-бот. Підключайте їх, налаштовуйте потрібні вам аукціони за тематикою та отримуйте миттєві нагадування про початок торгів. Також ви можете оформити Email-розсилку. Усі цікаві новини у сфері реалізації сільськогосподарських земель і не тільки ви знайдете на нашій сторінці у Facebook. На YouTube-каналі УУБ на вас чекають відео-інструкції з процесу проведення онлайн-аукціонів. Робіть ставки та перемагайте разом з нами.