Техсировина для ВТП представляє собою покриту корою деревину, яку використовують для промислового виробництва та різноманітних технічних потреб. Залежно від складу технічна сировина ділиться на три великі групи:

1. з деревини хвойних порід;

2. з дерев листяних порід;

3. суміш різних лісоматеріалів.

Завдяки ухваленій Кабінетом міністрів Постанові №1178 «Про запровадження експериментального проекту з продажу необробленої деревини на онлайн-аукціонах», починаючи з лютого 2020 р. придбати великі партії техсировини для ВТП ви зможете на спеціальних майданчиках на зразок Української універсальної біржі.

Техсировина для ВТП – загальні характеристики і особливості використання

Згідно заздалегідь затверджених планів, протягом року в Україні лісгоспи здійснюють заготівлю різних видів деревної сировини: необробленої деревини, лісу-кругляку, пиломатеріалів, сухостою, пиловника, технічної сировини промислового призначення. Лісоматеріали усіх цих видів мають власні специфічні особливості та цільове призначення, тож і покупці тут відрізнятимуться у залежності від сфери їх використання.

По суті техсировина для ВТП виступає проміжною ланкою між дровами (деревиною, що вже поділена на частини) і пиловником (круглих лісоматеріалів, попередньо очищених від гілок, коріння і сучків). Для неї вітчизняним ДСТУ визначені наступні характеристики:

• стандарти розміру (довжина, діаметр);

• екологічні параметри (стан навколишнього середовища у місці вирубки);

• санітарні (рівень хімічного і радіаційного забруднення);

• механічні (криві, погнуті колоди, залишки гілок і сучків);

• фізичні (обвугленість через пожежі, наявність трухлявих та прогнилих ділянок).

Сьогодні на прозорих аукціонах техсировину для ВТП купляють теплові електростанції, деревообробні комбінати і приватні підприємства, компанії, що займаються виготовленням меблів, їх окремих частин або ДВП. Також у деревообробній галузі технічна сировина використовується для виробництва дров.

Купити техсировину для ВТП з сосни або дубу на майданчику sale.uub.com.ua

Довгий час багатьох учасників ринку турбувала велика кількість незаконних схем, з якими їм доводилося миритися в процесі купівлі-продажу лісоматеріалів, у тому числі техсировини для ВТП із сосни, ялини, смереки, буку, дубу. Та цей період залишився у минулому. Сьогодні великі партії деревини (більше 150 куб. м) лісозаготівельні господарства з річним оборотом щонайменше у 10 млн. грн. продають через відкриті онлайн-аукціони Прозорро.Продажі. Уся інформація про учасників відображається на сайтах на зразок sale.uub.com.ua. Система електронних торгів, організована за принципом «усі бачать усе», зробила неможливими «подяки» у конвертах та ще на крок наблизила Україну до повного знищення старих корупційних механізмів.

Бажаєте прийняти участь у публічних торгах необробленою деревиною, дровами, пиловником або техсировиною для ВТП? Реєструйтеся на майданчику УУБ та обирайте потрібні лоти в один клік. Отримуйте сповіщення про старт нових аукціонів на електронну пошту, у нашому Телеграм- або Вайбер-боті.