Деревина - це важлива для народного господарства сировина, яка використовується у величезній кількості галузей. Експлуатуватися вона може у якості пиломатеріалів (тобто в обробленому вигляді), або ж як кругляк. Останній об’єднує так звану продукцію лісових вирубок - це всі необроблені частини деревини (стовбур, гілля тощо).

Експлуатація та подальша обробка таких лісоматеріалів є досить енерго- та трудомістким процесом, що прямо впливає на ціну кругляка. Наприклад, зберігання круглого лісу потребує дотримання комфортного температурного режиму та правильного рівня вологості.

Раніше важливою проблемою також була реалізація кругляка. Через відсутність прозорих механізмів продажу необробленої деревини підприємці були позбавлені можливості купувати лісоматеріали за справедливими ринковими цінами. Однак завдяки прийнятому Закону №738-IX вдалося розв’язати цю проблему. Відтепер продаж необробленої деревини, зокрема й кругляка, відбувається в електронному форматі через ліцензовані торгові біржі на зразок ТОВ “Українська універсальна біржа”.

Основні особливості та фактори, що впливають на формування ціни кругляка

Сьогодні сотні підприємців із деревообробної галузі беруть участь в онлайн-аукціонах з реалізації лісопродукції. Їх приваблює в першу чергу прозорість ринку, яка стала можливою завдяки переведенню торгів в електронний формат. Взяти участь в онлайн-аукціоні з продажу необробленої деревини вже сьогодні можете й ви. Для цього не потрібно виконувати ніяких складних дій, адже потенційний учасник торгів має:

• стати клієнтом біржі, що отримала ліцензію на проведення аукціонів з продажу необробленої деревини;

• мати ноутбук чи комп’ютер, а також доступ до швидкісного інтернету.

Завдяки зміненому формату торгів вдалося вирішити одразу дві проблеми ринку лісоматеріалів. По-перше, реалізація деревини стала повністю прозорою, що дозволяє контролювати її продаж та подальше використання. По-друге, формування ціни на кругляк різних порід відбувається за ринковими принципами. Останній фактор дозволяє підприємцям не переплачувати за кожен куб деревини, що позитивно впливає на динаміку продажів на відповідному ринку.

Ще одним частим запитанням клієнтів торгових бірж є те, як утворюється ціна на кругляк. Формування вартості 1 куба лісопродукції залежить від низки факторів, серед яких:

• регіон, в якому лісгосп веде заготівлю;

• порода деревини;

• склад та клас лісопродукції;

• розміри (довжина, діаметр тощо).

Більш детально проаналізувати ціну на кругляк тієї чи іншої породи ви можете на сайті Української універсальної біржі, яка має ліцензію на проведення торгів з продажу необробленої деревини.

Кругляк та його ціна на електронній біржі ТОВ УУБ

Сьогодні купівля лісоматеріалів є надзвичайно простим процесом, який не вимагає від підприємців ніяких особливих зусиль. Відтепер для аналізу ціни кругляка чи участі в аукціоні навіть не потрібно виходити з власного помешкання чи офісу, чого не можна було уявити ще декілька років тому. Все це стало можливим завдяки торговим біржам, які сьогодні відповідають за проведення електронних торгів з продажу необробленої деревини. Однією з таких є ТОВ “Українська універсальна біржа”.

Зараз на ринку лісоматеріалів представлені сотні лотів, тому іноді важко обрати найцікавіший та найвигідніший з них. Зорієнтуватися вам допоможуть спеціальні лісові боти в месенджерах Viber і Telegram. Налаштуйте їх за потрібними вам параметрами, щоб отримувати сповіщення про появу нового лоту прямо на смартфон.