Останні кілька років питання вартості землі в Україні обговорювалося надзвичайно бурхливо. Адже саме у цей час велися розгляд та ухвалення законопроекту, який дозволив продаж ділянок сільськогосподарського призначення. Звісно, за десятиліття мораторію українські чорноземи значно подешевшали. Однак прогнози експертів досить оптимістичні і вже за кілька років винагорода землевласників зросте у кілька разів.

Скільки коштує земля в Україні на електронному аукціоні Prozorro.Sale

Ще до запуску ринку сільськогосподарської землі в Україні вартість одного гектара оцінювали в 1 000$, максимум 2 000$. По суті такі цифри є одними з найнижчих у Європі. Так, найдешевшою вона є у Румунії – 2 500 дол./га. В Латвії, Хорватії, Естонії, Словаччині вартість землі встановилася на рівні 3 400-3 600 дол./га. Водночас сусідня Польща спромоглася створити справжнє економічне диво, поступово піднявши ціну на сільгосп угіддя з 1 500 до 11 000 дол. за гектар.

Як показує практика, вартість землі в Україні може зрости на 50% після відкриття ринку для іноземних громадян та міжнародних агрохолдингів. В нинішніх умовах збільшенню ціни на сільськогосподарські ділянки спряє допуск до їх продажу якомога більшої кількості покупців. Зробити це допомагають електронні аукціони Прозорро.Продажі. Завдяки кільком десяткам спеціалізованих майданчиків на зразок ТОВ «Українська універсальна біржа» брати участь у земельних торгах сьогодні можуть сотні учасників з усієї країни. Змагаючись на повністю відкритому, по-справжньому конкурентному аукціоні, вони автоматично збільшують вартість землі сільгосппризначення.

Так, усього за пів року тут було оголошено 3 500 торгів земельними ділянками, сумарна вартість яких нещодавно перевищила 1 мільярд гривень. Наразі продажу та оренді на майданчиках Prozorro.Sale підлягають 19 тис. га, а вартість вже укладених угод оцінюється у 320 млн. грн.

Вартість землі в Україні на майданчику sale.uub.com.ua

Використання електронної системи Прозорро.Продажі не лише сприяє зростанню ринкової вартості землі. Аукціони, участь у яких ви зможете прийняти після реєстрації на офіційному майданчику ТОВ «УУБ», виключають усі корупційні схеми і незаконні договорняки. Лот отримує учасник, який став переможцем. А не багатій, що дав хабар потрібній людині. За торгами в режимі реального часу спостерігають десятки людей – від звичайних громадян до антикорупційних органів. Ставки робляться анонімно, а всі дані, внесені у систему, назавжди зберігаються в ній, тож вплинути на їх результат неможливо.

Майданчик Української універсальної біржі від самого початку тісно співпрацює з ДП «Прозорро.Продажі». Зараз ми приймаємо активну участь у створенні дійсно прозорого земельного ринку. Наші консультанти забезпечать вас усією необхідною інформацією, у тому числі про те, скільки коштує земля в Україні та як обрати найприбутковіший лот. Підписуйтеся на регулярну E-mail-розсилку, нашу сторінку у Facebook та спеціальні земельні боти у Telegram і Viber. Беріть участь у торгах і перемагайте!