Останні п’ять років усі об’єкти і товари, заблоковані державною виконавчою службою, реалізовуються через спеціальну систему електронних торгів арештованим майном. Свого часу цей інструмент був створений Міністерством юстиції України для виконання політики уряду у сфері примусового виконання вироків суду, рішень, ухвалених спеціалізованими органами та окремими посадовими особами. У підсумку виграють усі: кредитна установа отримує назад позичені кошти, державна скарбничка регулярно поповнюється, а усі бажаючі отримують унікальну можливість купити цікавий об’єкт за привабливою ціною.

Як проводяться торги арештованим майном в даний момент

У багатьох користувачів виникає цілком логічне питання – де саме проходять торги арештованим майном? В даний момент уряд використовує для цих цілей спеціальну електронну систему, діяльність якої регламентує відповідний «Порядок реалізації арештованого майна», прийнятий Кабінетом Міністрів у 2016 році. Її головне завдання – організація держ торгів арештованим майном та забезпечення їх технічного супроводу, збереження конфіденційності отриманої інформації та надійний захист введених користувачами даних. Незмінною метою підприємства є створення повноцінної незалежної структури, яка допоможе суттєво підвищити попит на арештоване майно, а торги проводитимуться із застосуванням сучасних електронних технологій.

Довгий час в Україні продаж різноманітних заблокованих активів супроводжувався корупційними скандалами та правопорушеннями. Лише під час проведення аукціонів у 2012-2013 рр. держава втратила більше 1 мільярда гривень. Чимало коштів йде і на збереження такого майна, а це сотні тисяч гривень щороку. Найпоширенішими зловживаннями під час продажу арештованого майна на торгах, що проводилися офлайн, було фізичне недопущення широкого кола учасників. Аукціони проводилися за зачиненими дверима, куди допускалися лише «свої». Говорять навіть про випадки, коли за присутність на аукціоні з учасників вимагали окрему плату. Також за офіційними звітами лише 20% лотів продавалися з підвищенням ціни, і то лише на незначні 3%. Ще один спосіб розпорядитися конфіскованим майном на власний розсуд – приховати їх від громадськості, заплативши відповідальним чиновникам чималий хабар.

Від початку проведення торгів арештованим майном в Україні реалізовано активів на суму 11,5 млрд. грн., а державний бюджет поповнився на 1,5 млрд. грн. Високі результати свідчать про великі перспективи даного напрямку та зацікавленість потенційних учасників – за п’ять років до системи долучилося більше 70 000 нових користувачів.

Як саме проходять торги арештованим майном? Процедура чітко регулюється діючим «Порядком реалізації арештованого майна». Продаж таких об’єктів починається з експертної оцінки для визначення початкової вартості лота. Після опису та накладення арешту усі рухомі або нерухомі об’єкти передаються державними виконавцями на реалізацію, про що у системі з’являється відповідне повідомлення. До участі в аукціоні допускаються користувачі, які попередньо пройшли реєстрацію на спеціальному електронному порталі. Після цього відкривається доступ у особистий кабінет, де з’являється інформація про початок торгів конфіскованим і арештованим майном, їх хід та результати. Також через особистий кабінет можна подати заявку на обраний аукціон або роздрукувати потрібні документи.

Після подачі заявки учасники сплачують гарантійний внесок та очікують початку аукціону. Електронні торги починаються о 9 год ранку, їх дата попередньо зазначається в інформаційному повідомленні. Аукціон триває три дні – весь цей час користувачі можуть робити ставки.

Торги з продажу арештованого майна на майданчику «Української універсальної біржі»

Восени 2019 р. Прем’єр-міністр України повідомив про твердий намір уряду перевести аукціони з продажу заблокованих об’єктів на майданчики Прозорро.Продажі. Як тоді приймати участь у торгах арештованим майном? Для цього потрібно пройти нескладну процедуру реєстрації на електронному майданчику sale.uub.com.ua, обрати цікавий лот, зробити ставку та перемогти!

Дізнатися більше інформації можна у наших консультантів – телефонуйте (044) 221-32-33. Отримуйте сповіщення про нові аукціони на електронну пошту або налаштуйте підписку у нашому Telegram-боті.