Наразі відкриттям ринку та земельними торгами/аукціонами цікавляться усі – від окремих фермерів до великих агрохолдингів. Провідні експерти, такі як Олег Нін’євський – професор Київської школи економіки – зробили висновок, що вартість земельних ділянок через багаторічний мораторій суттєво знижувалася. Близько 40 млн. га аграрних угідь (60% від усього земельного фонду України) не підлягали реалізації, купівлі чи обміну.

Ситуація кардинально змінилася рік тому, коли Верховною Радою було ухвалено Закон про обіг с/г ділянок. Земельна реформа триває і досі. Кілька днів тому уряд прийняв ще один Закон № 2195 про продаж землі на електронних аукціонах та про оренду державних і комунальних ділянок. Отже, уже з 01 липня, тобто за кілька тижнів, почнуться онлайн-торги угіддями сільгосппризначення.

Порядок проведення земельних торгів у формі аукціону на Прозорро.Продажі

Близько останніх 20 років розвиток українського агросектору проходив повільно, а ринок землі фактично не існував. Політики, які в різний час керували країною, не поспішали щось змінювати. Вийшло так, що протягом цього часу українцям заклали в голови думки про те, що дозвіл на продаж сільськогосподарської землі матиме негативні наслідки, а найкращі ділянки дістануться олігархам та іноземцям.

Заборона на реалізацію аграрних угідь дозволяла великим агровиробникам орендувати важливий актив за цінами, що є нижчими за ринкові, або ж взагалі проводити махінації з договорами і незаконні операції із ділянками. Як результат, фермери виступили проти відкриття земельного ринку, адже вартість 1 га с/г землі зросте приблизно на 1500-2000 долл. США, що також повпливає і на ціну оренди.

Однак усвідомлені виробники агропродукції підтримують запуск земельних торгів у формі аукціону та формування повноцінних відносин між землевласниками та потенційними покупцями. За умови оренди фермери не завжди хочуть вкладати значні кошти в розвиток с/г ділянки. Зате після її викупу вони будуть більш зацікавлені у цьому процесі і продуктивність угідь значно підвищиться.

Окрім цього, прогнозується зростання економіки після запуску торгів мінімум на 1-2%, а також ще на 0,5% у випадку іноземних інвестицій та нових технологій обробітку землі і виробництва с/г продукції.

Проведення торгів землею у формі аукціону на майданчику УУБ

Для того, щоб реалізувати ідею проведення земельних торгів у формі аукціону максимально ефективно, влада звернулася до перевіреного механізму – електронної системи Прозорро.Продажі. Таким чином вдасться зробити ринок вигідним не тільки для бізнесменів, а й для держави.

Виключити корупційну складову під час процедури продажу допомагають акредитовані майданчики, наприклад, Українська універсальна біржа. Ми працюємо у напрямку реалізації державних активів майже 5 років, а наші менеджери є досвідченими фахівцями по роботі з електронними аукціонами.

Скористайтеся Viber- та Telegram-ботом від sale.uub.com.ua для пошуку потрібних лотів та налаштування сповіщень.